روش گرم کردن خودرو قبل از حرکت در هوای سرد
1399/12/19 ساعت 18:03:09

روش گرم کردن خودرو قبل از حرکت در هوای سرد

در فصل¬های سرد سال از مهم¬ترین دغدغه¬های رانندگان خودروها  می¬توان به میزان گرم شدن موتور خودرو پیش از حرکت، بخار نکردن شیشه خودرو و گرم شدن فضای داخل ماشین اشاره کرد. موضوع گرم شدن موتور خودرو بخش مهمی است که رانندگان دارای سه نظر متفاوت درباره¬ی آن هستند. بعضی از رانندگان معتقدند که پس از استارت زدن باید بدون فوت وقت حرکت کرد، به این دلیل که در این حالت گرما راحت¬تر به موتور خودرو منتقل شده و بخش¬های مختلف موتور خودرو با سرعت بیشتری گرم می¬شوند. دسته¬ی دوم براین باورند که پس از استارت زدن، موتور باید مدتی درجا کار کند و هنگامی که موتور خودرو کاملا گرم شد، می¬توان حرکت کرد. دسته¬ی سوم افرادی هستند که نظراتشان بین دو دسته¬ی اول متغیر است.

  موتور خودرو

نمایی از موتور خودرو


نحوه راه افتادن ماشین

برای شروع حرکت یک خودرو، به کار درآمدن قطعات متفاوتی که دارای عملکردها و سرعت¬های مختلف هستند نیاز است. برای روشن کردن خودرو اولین مرحله استارت زدن است. استارت خودرو موتوری الکتریکی می¬باشد که به وسیله¬ی سیم¬پیچ¬ها و زغال¬های استفاده شده در آن، در داخل خود میدان مغناطیسی تولید می¬کند. میدان مغناطیسی ایجادشده سبب چرخیدن سریع آرمیچر درون استارت خودرو می¬شود. و این اتفاق سبب چرخش چرخ¬دنده در جهت تنظیم شده می¬گردد.

استارت خودرو به گونه¬ای طراحی شده است که به طور معمول در یک جهت  به چرخش در می¬آید؛ این موضوع به دلیل این است که دور موتور خودرو بعد از روشن شدن خودرو باعث می¬شود که استارت برعکس حرکت چرخشی خود حرکت کند، بنابراین آسیبی به بخش¬های مختلف استارت خودرو وارد نمی¬گردد. به همین دلیل استارت خودرو یکی از قطعات مهم در ارتباط با موتور خودرو می¬باشد. تمامی قطعات فنی و مصرفی خودرو برای داشتن کارکرد بالا و ماندگاری بیشتر باید در دمای مناسب و معتدلی قرار گیرند. به دلیل حرکت این قطعات نیروی اصطکاک زیادی بین آن¬ها ایجاد می¬شود که این نیرو و گرمای به وجود آمده از این نیرو را می¬توان با کمک روغن¬ها کاهش داد. 

نقش روغن موتور خودرو

روغن¬های موتور خودرو، دارای ترکیبات و ویژگی¬های خاصی هستند که در هوای سرد هم می¬توانند کارایی خود را حفظ کنند. اما هنگامی که دما بسیار پایین است و به زیر صفر می¬رسد، روغن کمی سفت شده، به سختی حرکت کرده و این مسئله باعث می¬شود که رسیدن روغن به قطعات به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. روغن موتور یکی از اجزای اصلی برای حرکت روان و بدون وقفه¬ی بخش¬های مختلف موتور خودرو است.

همچنین روغن موتور دارای نقش مهمی در انتقال گرما می¬باشد که از وظایف اصلی آن به شمار می¬رود. در فصل¬های سرد که دمای هوا پایین است بهترین انتخاب، رو¬غن¬های با ویسکوزیته¬ی (میزان مقاومت مایع در برابر جاری شدن) پایین و سبک است. با توجه به معنای این عبارت در علم مکانیک، به جز در مواردی که هوای بیرون دمای بسیار پایینی داشته باشد می¬توان بدون صبر کردن برای گرم شدن موتور خودرو حرکت کرد. 

 

روغن موتور خودرو

روغن موتور خودرو


کارآمدترین راه برای افزایش طول عمر خودرو

در روزهای سرد سال رانندگان می¬توانند از درجا کارکردن موتور خودرو اجتناب کنند، اما باید به این نکته توجه داشته باشند که نباید پدال گاز را تا انتها فشار دهند و یا با سرعت بالا حرکت کنند. کارآمدترین راه این است که رانندگان به جای فشار وارد کردن به موتور خودرو و حرکت با سرعت بالا، به مایعات و مواد سیال خودرو اجازه دهند تا به دمای بهینه¬ی مورد نظر برسند. هنگام کارکردن آرام موتور خودرو، کابین خودرو نیز گرم شده و همچنین در این فاصله راننده می¬تواند یخ¬زدایی شیشه¬های خودرو را نیز انجام دهد. در این فاصله روغن گیربکس و دیفرانسیل نیز گرم می¬شوند، این درحالیست که اگر خودرو به صورت ثابت روشن باشد و موتور خودرو فقط درجا به کار خود ادامه دهد، اتفاقاتی که در بالا ذکر کردیم رخ نخواهد داد.

بنابراین بهترین راه این است که پس از استارت زدن چند ثانیه صبر کرده و سپس به آرامی  شروع به حرکت کرد، تا این فرصت به بخش¬های مختلف خودرو داده شود تا به دما و شرایط مناسب و استاندارد مورد نظر برسند. در خودروهای امروزی درجا کار کردن موتور خودرو پیش از حرکت، سبب به هدر رفتن سوخت خودرو می¬شود. در این خودروها اگر خودرو پیش از حرکت گرم شود، سوخت اضافه وارد محفظه¬ی سوخت شده و به دلیل ریختن روغن از سیلندر و پیستون¬ها به بخش¬های کناری، باعث حل شدن روغن موجود در پیستون¬ها می¬شود. در این حالت دیواره-ی سیلندر آسیب دیده و عمر بخش¬های مختلف موتور کاهش خواهد یافت و این مساله در کل سبب پایین آمدن طول عمر موتور خودرو می¬گردد.

 سیلندر خودرو

سیلندر خودرو


روش گرم کردن خودرو در موتور خودروهای کاربراتوری و انژکتوری

تا این بخش از مقاله نکاتی را ذکر کردیم که نشان داد بهتر است خودرو به آرامی و در حال حرکت گرم شود، اما شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چرا از زمان قدیم تا به حال اکثر افراد در فصل¬های سرد سال موتور خودروهایشان را به مدت چند دقیقه به صورت درجا روشن می¬گذراند؟ دلیل این موضوع این است که در خودروهایی که سیستم سوخت آن¬ها کاربراتوری است، باید پیش از منتقل شدن سوخت به محفظه¬ی احتراق خودرو ، موتور به مدت چند دقیقه گرم شود.


پیشنهاد مطالعه : مشخصات فولکس تیگوان 2018


اما با پیشرفت صنعت خودروسازی از سال 1960 به بعد و ساخت موتورهای انژکتوری نیاز به گرم کردن ماشین پیش از حرکت در فصل¬های سرد سال از بین رفت. کاربراتور و انژکتور دو نوع سیستم سوخت¬رسانی هستند که دارای تفاوت¬هایی می¬باشند. بدون وجود  این سیستم¬ها خودرو روشن نمی¬شود. اکثر خودروهای امروزی که در بازار به فروش می¬رسند دارای سیستم انژکتوری می¬باشند. اما این بدان معنا نیست که دیگر در تولیدات از سیستم موتورهای کاربراتوری استفاده نمی¬شود. همچنان در برخی از خودروها و موتورسیکلت¬ها از این سیستم بهره می¬گیرند.


کاربراتور خودرو

موتور کاربراتوری خودرو


در موتور خودروهایی با سیستم انژکتوری  سوخت با پمپ برقی یا مکانیکی به وسیله¬ی فشار بالا به درون لوله¬های سوخت¬رسانی می¬رود. سپس به صورت پودر از طریق نوع خاصی از شیرها که انژکتور نامیده می¬شوند به داخل سیلندر یا پشت سوپاپ هوا پاشیده شده و بدین گونه ترکیبی از هوا و سوخت برای سوختن در موتور خودرو و تولید کردن انرژی حاصل می¬شود.

 هنگامی که هوا سرد است بنزین نمی¬تواند به سادگی به  بخار تبدیل شود و سبب می¬شود سوخت به میزان لازم تولید نگردد؛ به همین دلیل احتراق نیز به درستی انجام نمی¬شود. موتور یک ماشین انژکتوری این قابلیت را دارد تا در هوای سرد (زیر صفر درجه سلسیوس) با یک استارت به راحتی روشن شود. در این شرایط مغز الکترونیکی ماشین برای جلوگیری از خاموش شدن موتور خودرو، موجب پاشیدن میزان بیشتری از سوخت به درون انژکتورها می¬شود.

این سوخت به مقدار زیاد روغن موجود روی دیواره¬ی سیلندر را شستشو داده و به همین دلیل میزان اصطکاک دیواره¬ی سیلندر و پیستون بالا می¬رود. این روند تا بالا رفتن دما و رسیدن به حدود چهل درجه¬ی سانتی¬گراد ادامه پیدا می¬کند. موتور خودروهای انژکتوری، به صورتی طراحی شده است که وقتی موتور ماشین سرد است میزان سوخت بالاتری وارد محفظه می¬گردد تا احتراق مناسبی صورت گیرد.


بخاری خودرو

موتور انژکتوری خودرو


سیستم بخاری خودرو

در فصل‌های سرد داشتن یک بخاری از واجبات خودرو است چرا که گرم بودن کابین خودرو باعث می‌شود فرد داخل ماشین از سرمای هوای بیرون در امان بماند. بخاری ماشین برای تولید گرما نیازی به انرژی ندارد. شاید الان در ذهن شما این سوال پیش آمده باشد که بخاری خودرو چگونه کار می‌کند؟ بخاری در اصل گرما تولید نمی‌کند، بلکه گرمای ایجاد شده توسط موتور را از طریق دریچه‌هایی به داخل کابین خودرو می‌رساند و فضا را گرم می‌کند. زمانی که موتور خودرو گرم می‌شود آب موتور که وظیفه¬ی خنک کردن موتور را بر عهده دارد و سبب جذب شدن گرمای موتور به خود می¬شود؛ آب موتور همواره در گردش است و این امر موجب می‌شود که دیواره‌ی رادیاتور خودرو داغ شود. گرمای رادیاتور توسط دمنده‌ای به فضای داخل کابین منتقل می‌شود.

نحوه¬ی عملکرد دمنده به این صورت است که برای  گرم کردن داخل کابین خودرو پس از روشن شدن میزان باد را به صورت انتخابی تنظیم کرده و سبب انتقال گرما به فضا می‌شود. در خودروهای قدیمی برای روشن کردن بخاری نیاز بود که حدود 10 دقیقه خودرو روشن بماند تا موتور خودرو به اندازه‌ی کافی گرم شود اما امروزه در خودروهای انژکتوری این امر به زیر 5 دقیقه رسیده است.

از دیگر عواملی که باعث می‌شود کارکرد بخاری خودروی شما بهبود یابد جنس بدنه¬ی رادیاتور می¬باشد. رادیاتور موجود در بدنه¬ی خودروهای قدیمی برنجی و مسی بودند که این دو فلز با وجود ماهیت فلزی‌شان رسانای گرمایی خوبی نبودند؛ در نتیجه با گذر زمان و پیشرفت علم بشر آلومینیوم با داشتن ویژگی‌هایی از جمله رسانایی گرمایی، جایگزین این دو فلز شد و در خودروهای امروزی مورد استفاده قرار گرفت.

 بخاری ماشین

بخاری خودرو


نقش عوامل دیگر در گرم کردن خودرو

شیشه های خودرو

رانندگی در خودرویی که مدت زیادی در دمای پایین قرار داشته است بسیار مشکل می¬باشد، اما علاوه بر موارد بالا سیستم گرمایشی شیشه¬های خودرو، می¬تواند خودرویی که چندین ساعت در سرما قرار داشته است را تا حدود سی درصد  گرم کند.

 

شیشه خودرو

سیستم گرمایشی شیشه ی خودرو


کفپوش خودرو

همچنین علاوه بر تمام موارد ذکر شده، برای کمک کردن به گرم شدن موتور خودرو می¬توان از عایق های دمایی و کف¬پوش¬هایی که از ورود سرما جلوگیری می¬کنند نیز استفاده کرد.


 کفپوش خودرو

کفپوش خودرو


درآخر می¬توان به مواردی اشاره کرد که سبب روشن نشدن خودروی شما در سرما می¬شود:

باتری بسیاری از خودروها در روزهای سرد کار نمی‌کنند. تولید ولتاژ الکتریکی باتری خودروها در روزهای سرد در مقایسه با روزهای گرم سال به دلیل پایین آمدن تعداد واکنش¬های شیمیایی، کاهش مییابد. یعنی می¬توان گفت تولید قدرت باتری سرد در مقایسه با یک باتری گرم، پایین¬تر است و همین موضوع سبب ایجاد اشکال در استارت زدن خودرو می¬گردد.

 همچنین همه‌ی ما این موضوع را می‌دانیم که آب در دمای صفر درجه‌ی سانتی¬گراد یخ می‌زند؛ گاهی ممکن است در لوله‌هایی که برای جریان سوخت طراحی شده‌اند مقداری آب وجود داشته باشد و در هوای سرد این آب‌های موجود در لوله¬ها یخ ببندند و مسیر حرکت سوخت در لوله را مسدود کنند. لازم به ذکر است که این اتفاق بیشتر در لوله‌هایی از سیستم سوخت¬رسانی موتور خودرو دیده می‌شوند که دیواره¬ی نازکی داشته باشند.


مقالات مرتبط

© Copyright 2019 All Rights Reserved

secured