انواع لوازم مصرفی خودرو شامل چه چیزهایی هستند؟
1399/12/19 ساعت 17:59:46

انواع لوازم مصرفی خودرو شامل چه چیزهایی هستند؟

هر خودرو از تعدادی وسایل و تجهیزات تشکیل شده است که پس از این که مدت زمانی از بهره گیری از آنها گذشت باید مورد بررسی قرار گرفته و اگر لازم باشد آنها را عوض کنند که به اینها لوازم مصرفی خودرو گفته می شود. این لوازم که شامل قطعه های مختلفی هستند دارای مدت زمان استفاده و بررسی مخصوص به خود هستند و این زمان می تواند بسته به نوع قطعه بین یک ماه تا چند سال متغیر باشد.

به طور کلی بین ده تا پانزده نمونه از این وسیله ها در ماشین وجود دارند و عموما زمان عوض کردن آنها به وسیله ی شرکت سازنده ی خودروی مورد نظر در دفترچه ی راهنمای خودرو مشخص شده است. با چکاپ و عوض کردن به موقع این قطعات از وارد آمدن آسیب به بخش های مختلف خودرو جلوگیری شده و از هزینه های سرسام آور تعمیر و خرید قطعه ی جدید راحت شد.

 از جمله فاکتورهای مهم دیگر برای عوض کردن این قطعه ها می توان به مدت زمانی که ماشین کار کرده و نیز سطح کیفی خود لوازم مصرفی خودرو اشاره کرد. فیلتر هوا، فیلتر روغن، فیلتر بنزین، مکمل و ضدیخ از نمونه های لوازم مصرفی خودرو هستند. البته این وسایل گستردگی زیادی دارند اما در اینجا ما به معرفی همین مورد بسنده خواهیم کرد.

 لیست لوازم مصرفی خودرو

وسایل نقلیه اعم از خودروها یا موتورهای سیکلت و غیره از قسمت های مختلفی ساخته شده اند که همه ی آنها از کوچک تا بزرگ برای درست کار کردن خودرو ضروری هستند. بعضی از این قسمت ها در تمام مدت زمان استفاده از اتومبیل تغییری نمی کنند و تنها در صورتی که نیاز به تعمیر داشته باشند این کار انجام می شود. اما برخی قطعات دیگر مثل فیلتر هوا هستند که در دسته ی لوازمی قرار می گیرند که باید به صورت دوره ای تعویض شوند.

فیلتر هوا کمک می کند تا هوایی که به موتور ماشین وارد می شود پاکسازی شود. موتور برای اینکه قادر باشد انرژی لازم برای حرکت خودرو و پیش راندن آن را تامین کند می بایست از ترکیب بنزین با هوا در فضای مخصوص احتراق بهره بگیرد. در نتیجه لزوم وجود هوای تمیز و فاقد آلودگی در موتور پیش می آید. نکته ای که باید به آن دقت شود این است که فیلتر هوا باید حتما در زمان مناسب عوض شود چرا که در غیر این صورت در کارایی ماشین مشکل ایجاد می کند.

فیلتر هوا برای هر ماشین منحصر بفرد است و عموما این قطعات از نظر قیمتی در رده ی مناسب قرار دارند. بعضی فیلترهای هوا از نوع اسپرت هستند که به نسبت فیلترهای معمولی پیشرفته تر هستند و میزان هوای زیادتری را به قسمت احتراق می آورند. یکی از عامل های مهم در فیلترها که در مقدار هوای وارد شده به محفظه ی احتراق کار مهمی را انجام میدهد جنس آنها است. مثلا می توانیم بگوییم فیلتر هوای کربنی کارایی بهتری در مقایسه با سایر فیلترها از خود نشان می دهند.




عموما فیلتر هوا از پلی اورتان ساخته می شود. پلی اورتان ها دارای ویژگی هایی منحصر بفرد هستند که سبب شده در صنعت های مختلف کاربردهای فراوانی داشته باشند. این ماده از نظر وزنی بسیار کم وزن محسوب می شود به همین علت است که پلی اورتان ها را موادی طبیعت دوست می دانند که در حفظ طبیعت و محیط زیست موثر هستند. چرا که به علت وزن کم آنها در مقابل بقیه ی موادی که از پلیمرها ساخته می شوند مقدار کمتری از آنها در ساخت فیلتر هوا استفاده می شود.

این مورد همچنین سطح استفاده از سوخت را کاهش داده و در نتیجه تولید و پخش گازهای آلاینده را کم می کند. یکی دیگر از خاصیت های پلی اورتان ها این است که بعد از به وقوع پیوستن واکنش ساختار آنها به همان صورت پایدار باقی می ماند. سایر موادی که در ساخت فیلتر هوا به کار میروند عبارت هستند از: کاغذ فیلتر هوا، قالب، چسب فیلتر هوا. 

 

 فیلتر روغن خودرو 

در موتورهایی که بر پایه سوختن کار می کنند روغن موتور یکی از مهمترین موارد است که سبب کاهش دمای موتور و نیز سرد شدن آن می شود. حال در این میان فیلتر روغن کمک می کند تا روغن موتور به خوبی پاکسازی شود، چرا که کارکرد زیاد موتور خودرو، قطعه های ریز فلزات که در اثر ساییده شدن قطعه های موتور روی یکدیگر به وجود می آیند، دوده های به وجود آمده از سوختن روغن، گرد و غبار و نیز سایر مواد آلوده کننده سبب کثیف شدن روغن موتور می شوند.

هریک از این موارد تک تک و یا با یکدیگر سبب می شوند راه روغن موتور به نوعی گرفته شود و روغن نتواند به راحتی و روانی حرکت کند و در نهایت سبب ایجاد مشکل در موتور خودرو می شود. در حالی که این تصفیه به کمک فیلتر روغن سبب می شود عمر روغن موتور افزایش پیدا کند و در نتیجه از آسیب های احتمالی پیشگیری شود.

زمان مناسب عوض کردن فیلتر روغن

فیلتر روغن تنها برای یک زمان مشخص می تواند به خوبی کار کند و پس از گذشت این زمان باید حتما تعویض شده و از یک فیلتر جدید استفاده شود. عوض نکردن فیلتر روغن در زمان درست باعث می شود سوراخ های کاغذ فیلتر گرفته شده و در نتیجه ی آن فشار موجود در فضای فیلتر روغن زیاد شده و سوپاپ اطمینان این قسمت باز می شود.

در ادامه برای اینکه به موتور آسیبی وارد نیاید سیستم به روغن آلوده و تصفیه نشده اجازه ی ورود به چرخه ی روغن کاری را داده و در نهایت همه ی اینها باعث ایجاد آسیب در قسمت های با حساسیت زیاد در موتور می شود. اگر فیلتر روغن از نظر استاندارد در سطح خوبی قرار نداشته باشد که این امر می تواند بخاطر به کار بردن کاغذ بی کیفیت و یا وجود شکاف در جایی که کاغذها به هم متصل شده اند باشد، عملیات تصفیه کردن به خوبی صورت نمی گیرد و در نتیجه آلاینده ها و گرد و غبار و غیره توسط فیلتر گرفته نمی شوند و کم کم وارد پیشرانه می شوند.

این مواد آلوده کننده پیستون و سیلندر خودرو را می خراشند و موجب ضررهای جدی به پیشرانه می شوند.روغن موتور و فیلتر روغن را می بایست هر هر پنج هزار کیلومتر یکبار عوض کرد. البته که این امکان هم وجود دارد که به ازای هر دو بار تعویض روغن موتور یک بار فیلتر روغن را عوض کرد.

 



 فیلتر بنزین خودرو

یکی دیگر از وسیله های جانبی ماشین که باید به شکل متناوب چکاپ شود و در صورت نیاز اقدام به تعویض آن کرد فیلتر بنزین است. چون که بنزین های مورد استفاده ی ما از نظر سطح کیفی استاندارد نیستند عموما فیلتر بنزین به سرعت آلوده شده و نمی تواند وظیفه ی خود را به خوبی انجام دهد. به جز این عامل کهنه شدن محفظه ی سوخت و آلودگی خود آن به همراه لوله هایش می تواند سبب کثیف شدن سوخت مصرف شده به وسیله ی ماشین شود.

برای همین است که امروزه در اکثر قریب به اتفاق ماشین های مدرن فیلتر بنزین تعبیه شده است و این فیلتر باید سوخت مورد استفاده ی ماشین را از هر نوع آلودگی که در اثر فاکتورهای بیرونی اتفاق می افتد تصفیه و پالایش کند.

در ماشین ها عموما سازوکار پاشیدن سوخت انژکتوری با یک دهانه به قطر دو میلیمتر برای پاشیدن بنزین کار می کند، پس هر مدل از آلاینده ها که از این میزان بزرگتر باشند سبب مسدود شدن انژکتور و در نهایت پایین آمدن عملکرد سیستم سوخت رسانی ماشین می شود. با جمع بندی کلیه ی آنچه که گفته شد به این نتیجه میرسیم که مهم ترین کاری که فیلتر بنزین موظف به انجام آن است تصفیه کردن سوخت مورد استفاده ی ماشین از تمامی آلاینده ها و مواد به جز سوخت است.




چه زمانی فیلتر بنزین را عوض عوض کنیم؟

برای تعویض فیلتر بنزین باید ابتدا از آلوده شدن و بی استفاده شدن آن اطمینان خاطر حاصل کنیم و سپس آن را عوض کنیم. آلوده شدن این قطعه به شدت تحت تاثیر کیفیت سوختی است که شما برای خودروی خود به کار می برید. علاوه بر این اگر سال های متمادی از تولید خودروی شما می گذرد و اصطلاحا ماشین تان مدل پایین است، محفظه ی سوخت و لوله های جابجا کننده ی بنزین و نیز همه ی قطعه هایی که در سیستم سوخت رسانی آن وجود دارند به احتمال زیاد پوسیده شده اند و به همین علت سبب کثیف شدن بنزین مورد استفاده می شوند.

به همین علت است که کارشناسان و شرکت های تولید کننده ی خودرو عموما از مشتریان خود می خواهند تا حداقل هر یک سال یک بار فیلتر بنزین را مورد بررسی قرار داده . اگر آلوده شده بود به تعویض آن اقدام نمایند.

 


مکمل و ضد یخ خودرو

اگر سری به جایگاه های سوخت زده باشید می بینید که ماده هایی تحت عنوان مکمل عرضه می کنند. این مواد که به مکمل سوخت هم معروف هستند سبب بهبود عملکرد ماشین و نیز بهتر شدن سطح استفاده از سوخت می شود. علاوه بر این تولیدکنندگان این محصولات ادعا می کنند که این مواد سبب پاکیزگی انژکتور، بهتر شدن کارکرد کاتالیزگرها، عدم استفاده از آب در سازوکار انتقال سوخت و غیره می شوند.

بهترین حالت استفاده از این مکمل ها این است که با مطالعه ی کاتالوگ مربوطه نحوه ی مصرف را فرا گرفته و به درستی از مکمل استفاده کنید. البته که به صورت معمول این مکمل ها مایع هستند و در باک بنزین ریخته می شوند. مکمل عمدتا برای ماشین هایی به کار میرود که مدت زمان زیادی از عمر آنها می گذرد و قدیمی هستند تا به کمک آن سیستم سوخت ماشین به خوبی تصفیه شود. با این تفاسیر مکمل ها برای اتومبیل های نو و کم کار ضروری نمی باشند.

یکی از مواردی که استفاده از مکمل تقریبا ضروری و لازم به نظر می رسد زمانی است که از ماشین خود برای زمان زیادی استفاده نکرده اید و آن را روشن نکرده اید. بهره گیری از مکمل سبب می شود بیشتر موادی که در سیستم سوخت رسان موجود هستند و ته نشین شده اند از میان رفته و وقتی خودرو را روشن میکنیم دارای عملکرد قابل قبولی باشد.

از جمله نمونه های مختلف مکمل می توان به مکمل بدون سرب که برای ماشین های با عمر بالا به کار می روند، مکمل اکتان  که برای ماشین های جدید استفاده میشوند، مکمل پاک کننده ی انژکتور یا کاربراتور، مکمل زیاد کننده ی اکتان و پالایش سیستم سوخت خودرو و غیره اشاره کرد.




در دماهای بسیار پایین و در فصل های سرد ممکن است آبی که درون سیستم خنک کننده ی خودرو وجود دارد منجمد شده و یخ بزند. برای جلوگیری از این کار از ضدیخ بهره می گیرند. در زمستان ها و زمان هایی که هوا بسیار سرد است اضافه کردن ضدیخ به رادیاتور خودرو امری واجب است، همچنین وجود این ماده حتی در فصل های دیگر نیز سبب بالا رفتن سطح کیفی آب داخل رادیاتور و به صورت کلی سطح کیفیت سامانه ی خنک کننده ی خودرو را بالا ببرد. پایه ی تشکیل دهنده ی ضد یخ آب است و قسمت اعظم آن را آب مقطر می سازد. دیگر ماده ای که در ضدیخ به کار میرود اتیلن گلیکول Ethylene Glycol است که برای جلوگیری از یخ زدگی آب موجود در رادیات به وسیله ی بالا بردن سرعت مولکول های آب به کار می رود.

بهترین نوع ضدیخ انواع فاقد فسفر آن است، چرا که خود فسفر با آهک واکنش می دهد و به دستگاه خنک کننده ی خودرو آسیب رسانده و سبب زنگ زدن آن می شود.

ضدیخ ها در دو مدل آلی و معدنی عرضه می شوند که انوع معدنی آنها در مقایسه با مدل های آلی باید زودتر عوض شوند. ضدیخ های معدنی را تقریبا هر یک سال یک بار عوض می کنند، البته مدل هایی هم هستند که تا دو سال نیز قابل استفاده هستند و نیازی به تعویض آنها نیست. ضدیخ های آلی عموما تا سه سال نیز جوابگوی نیازهای خودرو بوده و پس از این مدت باید اقدام به عوض کردن آنها کرد.

 


مقالات مرتبط

© Copyright 2019 All Rights Reserved

secured