انواع روغن خودرو شامل چه مدلهایی است؟
1399/12/19 ساعت 17:59:58

انواع روغن خودرو شامل چه مدلهایی است؟

انواع روغن خودرو ها در چهار دسته بندی کلی قابل عرضه است که شامل روغن موتور مینرال، روغن موتور صنعتی، روغن موتور نیمه سنتتیک و روغن موتور فلاشینگ می شود. حال در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

·       روغن موتور مینرال: به این نوع از روغن موتور، روغن موتور معدنی هم گفته می شود و از نمونه های قدیمی روغن های موتور محسوب می شوند. روغن های مینرال به علت طراحی و تولید محصولات جدیدیتر با اقبال کمتری مواجه هستند اما خب بعضی نیز بر این باور هستند که به این دلیل که در مواد تشکیل دهنده ی این نوع از روغن ها درصد بالایی نفت وجود دارد ، میزان توانایی آنها برای روانکاری بسیار بیشتر است.

·       روغن موتور صنعتی: این روغن ها که به روغن موتورهای سنتتیک نیز معروف هستند از سه قسمت اصلی تشکیل شده اند که شامل روغن پایه، ماده ی معدنی و نیز تعدادی افزودنی برای بهبود عملکرد است. روغن موتور صنعتی بر اثر یک واکنش شیمیایی به وجود می آیند و کاملا برخلاف روغن های مینرال هستند که بر پایه ی نفت هستند به این مفهوم که این روغن های سنتتیک بجای تولید شدن به وسیله ی عمل تصفیه ی نفت خام از واکنش پلیمراسیون هیدروکربن ها به وجود می آیند.  این نوع روغن موتورها در مقایسه با انواع مینرال آن دارای مزیت های بیشتری هستند و با اقبال بیشتری در بازار مواجهند. یک مدل از انواع این روغن ها از طریق واکنش Polyalphaolefins که به صورت کوتاه PAO هم گفته می شود تولید می شود که در ترکیبات سازنده ی خود ماده ی Ester هم دارد. این نوع روغن موتور در حال حاضر دارای بیشترین کارایی است و با استقبال زیادی روبرو شده است.

 



انواع روغن خودرو از نوع سنتتیک دارای چه فایده هایی است؟

مزیت اول انواع روغن خودرو این است که سبب خوردگی نمی شوند و دارای خاصیت های سمی نیستند. همچنین میزان روغن مصرفی را کاهش می دهند، چرا که دارای طول عمر زیادی هستند. به میزان کمی تبخیر شده و نیز دمایی که در آن احتمال سوختن روغن موتور وجود دارد بسیار زیاد است. این نوع از روغن ها به خوبی در برابر اکسید شدن مقاوم هستند و نمایه ی گرانروی یا ویسکوزیته ی بسیار زیاد این نوع از روغن ها جز ویژگی های طبیعی آنها محسوب می شود. این روغن ها کمک می کنند میزان مصرف سوخت بسیار پایین بیاید که این کاهش به میزان تقریبا دو و چهار دهم درصد می باشد. نقطه ی روان کردن آنها خیلی کم است و نیز بدون هیچ گونه مشکلی بابت شکستن پلیمرهای آنها می توانیم از روغن هایی که دامنه ی گرانروی آنها خیلی زیاد است بهره بگیریم.

·       روغن موتور نیمه صنعتی: روغن موتور نیمه صنعتی مرکب از روغن های صنعتی و معدنی است. از مهم ترین و اصلی ترین فایده های این نوع از روغن موتور می توان به قدرت فراوان آن در برابر تحمل دماهای بسیار زیاد اشاره کرد. البته که این نوع از روغن موتور از نظر روان کردن قطعات دارای سطح کیفی پایین تری در مقایسه با سایر مدل های روغن موتور دارد. این روغن ها عموما در ماشین های وانت و SUV ها به کار برده می شوند و از نظر اقتصادی نیز مقداری گران تر از مینرال ها هستند.

·       روغن موتور فلاشینگ: این نوع روغن موتور مخصوص ماشین های هیبریدی است و می توان گفت بیشتر مثل آب است. این نوع از روغن موتور همانطور که از اسم آن هم بر می آید تاثیری روی روان سازی قطعات ندارد و بیشتر کاری که انجام می دهد پاک کردن آلودگی های موجود در پیشرانه است. برای استفاده از روغن موتور فلاشینگ باید گام های زیر را انجام دهید:

روغن موتور قبلی را کاملا از درون محفظه ی روغن خالی کنید.

در محفظه ی روغن، روغن فلاشینگ را بریزید.

موتور را برای مدت زمان 10 دقیقه روشن کرده و اجازه دهید تا درجا کند. در این حین است که پروسه ی پاک شدن آلودگی های پیشرانه صورت می پذیرد.

در انتها هم فلاشینگ را از درون محفظه ی روغن خالی کرده و روغن موتور جدید را حال از هر کدام نوع که می خواهد باشد داخل محفظه بریزید.

 



انواع روغن خودرو و ویژگی های آنها 

برای انتخاب بهترین روغن موتور لازم است که کارهای زیر را انجام دهیم. در ابتدا لازم است که به دفترچه ی راهنمای خودروی خود مراجعه کرده و آن را بررسی کنید. معمولا شرکت های خودروسازی در این دفترچه های راهنما بهترین روغن موتور که برای مدل خودروی شما مفیدترین کارکرد را دارد معرفی می کنند. البته که گاها ممکن است در کاتالوگ خودرو به این موضوع هیچ اشاره ای نشده باشد که در این حالت بهترین انتخاب می تواند انواع روان کننده ی مینرال باشد.

یکی دیگر از چیزهایی که بهتر است به آن توجه ویژه ای داشته باشید این است که اگر در دفترچه ی راهنمای خودرو، شرکت خودروسازی استفاده از روغن های سنتتیک را پیشنهاد می کنند شما دیگر مجاز نیستید که از مدل های دیگر روغن موتور یعنی معدنی و نیمه صنعتی برای خودروی خود بهره بگیرید. در صورتی که این کار را انجام دهید احتمال آسیب رسیدن به موتور خودرو وجود دارد. اما اگر شرکت خودروساز پیشنهاد استفاده از روغن موتور مینرال یا معدنی را داده باشد مشکلی در استفاده از انواع دیگر روغن های موتور پیش نمی آید.

عوض کردن انواع روغن خودرو

انواع روغن خودرو ها باید به صورت مداوم و در بازه های زمانی معین عوض شود تا در سازوکار موتور مشکلی به وجود نیاید. این موضوع به این سبب است که بعد از گذشت یک مدت زمان به خاطر چرخشی که روغن در درون محفظه دارد آلودگی هایی درون آن به وجود می آید. در این حالت علاوه بر اینکه روغن موتور ویژگی اصلی خود یعنی روان کردن حرکت قطعه ها را از دست می دهد، با جابجا کردن آلودگی به سایر قسمت ها باعث آسیب رسیدن و مشکل دار شدن بقیه ی قسمت های خودرو می شوند. همیشه سعی کنید وقتی تصمیم به عوض کردن روغن موتور می گیرید به صورت همزمان فیلتر روغن را هم حتما تعویض کنید و به این نیز دقت کنید که این کار هزینه ی بالایی در بر نخواهد داشت. فیلترها محل تجمع آلودگی ها و مواد ناخالصی به وجود آمده هستند و بهتر است که خیلی زود با یک فیلتر جدید عوض شوند تا تاثیرات منفی روی سطح کیفی روغن موتور نداشته باشند.

دقت به این نکته ضروری است که اگر شما مدت زیادی است که برای خودروی خود از انواع روغن مینرال بهره می گیرید و خودروی شما از مدل های پیشرفته و جدید نیست بهتر است دیگر از سایر انواع روغن موتور استفاده نکنید. اما اگر ماشین شما را می توان در دسته ی خودروهای پیشرفته به شمار آورد بهترین کار این است که از روغن هایی که بر طبق تکنولوژی PAO طراحی و تولید میشوند بهره بگیرید. این نکته را هم به خاطر بسپارید که اگر روغن خودرو را از ارگانیک به صنعتی تغییر دهید رسوب هایی که در اثر استفاده از روغن مینرال روی قسمت های مختلف موتور ته نشین شده اند از روی این قسمت ها کنده می شوند و در محفظه معلق شده و در نهایت باعث آسیب جدی به موتور می شوند.

 



چگونه بهترین انواع روغن خودرو را بشناسیم؟

برای این کار باید یک سری از ویژگی ها را برای انواع روغن خودرو های مختلف مورد بررسی قرار دهیم. تعدادی از این ویژگی ها به شرح زیر هستند:

یکی از مهم ترین عامل ها برای تشخیص سطح کیفی روغن موتور خودرو میزان غلیظی آن است. یک روغن موتور که دارای کیفیت قابل قبول است باید نه خیلی با غلظت بالا باشد و نه خیلی رقیق بلکه چیزی میان این دو قابل قبول است. روان بودن بیش از حد سبب می شود که جداره ی فیلم خیلی زود از هم دریده شده و به سرعت به بخار تبدیل شود( به این عمل کاویتاسیون گفته می شود). در سوی مقابل هم اگر روغن خیلی غلیظ باشد نمی تواند به خوی در مسیر خود روان شود و باعث ایجاد فشار به قسمت های موتور مثل پمپ روغن آن می شود.

 بررسی رنگ روغن بعد از یک مدت کوتاه استفاده نیز می تواند عامل راهگشایی در تشخیص سطح کیفی آن باشد، چرا که روغنی که کیفیت خوبی داشته باشد باید با گذشت زمان در درون پیشرانه به رنگ سیاه تغییر رنگ دهد. این به این مفهوم است که دوده های حاصل از سوخت روغن بین ذرات آن قرار می گیرند. روغن موتور باید دو حالت داشته باشد یا زود سیاه شود که یعنی بسیار کارآمد است و یا به هیچ عنوان تغییر رنگ ندهد که این مورد نشان از مقاوم بودن زیاد روغن می باشد.

یک نکته را همیشه به یاد داشته باشید و آن این است که تحت هیچ شرایطی به انواع روغن خودرو برای غلیظ تر کردن آن مواد افزودنی اضافه نکنید.

لوازم مصرف خودرو

 

 


مقالات مرتبط

© Copyright 2019 All Rights Reserved

secured