اجزای مختلف و آشنایی با سیستم سوخت رسانی خودرو
1399/12/19 ساعت 18:02:32

اجزای مختلف و آشنایی با سیستم سوخت رسانی خودرو

انژکتور یکی از قطعات برقی در خودرو است این قطعه در مسیر سوخت اصلی خودرو که همان بنزین است قرار می گیرد و باعث می شود که به مقدار معینی سوخت در زمان های لازم وارد محفظه احتراق سیلندرها شود.  به عبارت دیگر زمانی که فرد برای روشن شدن خودرو استارت می زند سوخت باید با یک فشار معینی به پشت نازلهای سوختی برسد و بعد از آن انژکتور وارد عمل می شود و یک مقدار مشخص از بنزین را به سیلندرها هدایت می کند.




 انژکتور خودرو

حال این زمان مشخص که گفته می شود بر اساس سنسوری به نام سنسور موقعیت میل لنگ تشخیص داده می شود و بعد از آن وضعیت را به ECU کامپیوتر مرکزی ارسال می کند و سپس به دستور آن تزریق سوخت را به انژکتورهای خودرو ارسال می شود.

موضوع بعدی که در انژکتورها وجود دارد میزان سوخت که براساس یک فرآیند رخ می دهد. به این صورت که در ابتدا بنزین با فشاری که پمپ بنزین به آن وارد می کند به پشت سوزن انژکتور می رود و سپس سوزن انژکتور توسط پیام الکتریکی که از ECU دریافت می شود به عقب می رود تا مجرای برای سوخت باز شود. حال این روند تا زمانی ادامه دارد که جریان الکتریکی قطع و سوزن به جای خود بازگردد.

انژکتور مانند هر قطعه دیگر خودرو علائم مشخصی برای خرابی دارد که به صورت زیر است:

گاهی ممکن است از سوی ECU پیام ارسال شود اما سوزن انژکتور به مکان قبلی خود بر نمی گردد و باعث می شود که سوخت وارد سیلندر مورد نظر نشود و در به دلیل تک موتور شدن خودرو لرزش شدیدی پیدا می کند.

در برخی از مواقع ممکن است پمپ انژکتور بیش از اندازه مورد نیاز سوخت را به سیلندرها هدایت کند در این صورت مصرف سوخت به صورت قابل توجهی بالا می رود و نشانه های دیگری مانند لرزش موتور، دود سیاه از اگزوز نیز مشاهده شود.


مخزن سوخت در خودرو

به محلی که برای نگه داشتن سوخت های با توانایی آتش زایی از آن استفاده می کنند مخزن سوخت گفته می شود. به صورت کلی می توان گفت که این قطعه بخشی از سیستم موتوری اتومبیل است که برای نگه داشتن سوخت مورد نیاز موتور اعم از مایع یا گاز به کار گرفته می شود.

مخزن های سوخت خودرو در ایده آل ترین حالت باید از جنس درشت مولکول ها یا پلیمر باشد و ترجیحا از انواع فلزی نباشد. خوب است بدانید که باک های بنزین در ابتدا از فلز تولید می شدند اما به علت ضررهایی که بر روی محیط زیست داشتند و نیز استانداردهای جدیدی که در راستای حمایت از محیط زیست تصویب شد کم کم با مخزن های سوخت پلیمری جایگزین شدند. در ادامه به مقایسه ی این دو نوع مخزن با یکدیگر می پردازیم.

1. گنجایش مخزن سوخت: اگر بخواهیم گنجایش مخزن های پلیمری در سیستم سوخت رسان خودرو را با انواع فلزی مقایسه کنیم، انواع پلیمری دارای گنجایش بیشتری در حدود پانزده تا بیست درصد هستند.

2. وزن مخزن سوخت: فرض کنید که هر دو مخزن پلیمری و فلزی دارای گنجایش یکسان باشند و در این حالت مخزن های سوخت پلیمری با توجه به نوع طراحی ای که دارد بین چهل تا پنجاه درصد از مخزن های سوخت فلزی وزن کمتری خواهند داشت. با کاهش وزن دو اتفاق مهم می افتد. نخست اینکه برای هر یک کیلوگرم که از وزن خودرو کاسته شود میزان دی اکسید کربن تولیدی نیز به اندازه ی یک دهم گرم کم می شود. دوم اینکه با کم شدن وزن خودرو مقدار سوخت مصرفی نیز کاهش پیدا می کند. این کاهش به ازای هر یک کیلوگرم برابر با چهار صدم لیتر در یک کیلومتر است.

3. منتشر شدن بخارهای بنزین: این عامل به سه چیز بستگی دارد: وارد شدن از طریق دیواره و محفظه ی باک، وارد شدن از طریق محل های اتصال و نقطه های جوش و نیز بیشتر شدن مقدار بنزینی که به علت منتقل شدن حرارت به بخار تبدیل می شود.

4. ایمن و مقاوم بودن مخزن سوخت در مقابل ضربه دیدن: اگر بخواهیم از دید عامیانه به این موضوع نگاه کنیم قطعا پاسخ ما این است که فلز مستحکم تر است اما باید بدانید که پلیمرها در مقایسه با فلزات دارای ویژگی ضربه پذیری بیشتر و همچنین عوض شدن شکل بالاتری دارند و به همین علت زمانی که به آنها ضربه ای وارد می آید دوباره می توانند به حالت اولیه ی خود بازگردند.

به صورت کلی میتوان گفت امروزه اقبال خودروسازان بیشتر با مخزن های سوخت از نوع پلیمری بوده و دلایل آن نیز در بالا کاملا مشهود است.




انواع دریچه گاز در سیستم سوخت رسان

عموما در موتور همیشه احتیاج به بهره گیری از تمامی توانایی موتور نیست، بلکه با توجه به میزان گشتاور و توان خروجی خودرو از بخشی از توان موتور استفاده می شود. در موتورهای سوختی این کار بر عهده ی قسمتی به نام دریچه گاز است. یکی از قسمت های سازنده ی این دریچه شیر پروانه ای است که زمانی که زاویه ی آن تغییر می کند می تواند مقدار جریان هوایی که به موتور خودرو ورود میکند را نظم دهی کند.

در نتیجه ی این عمل میزان سوخت وارد شده نیز در تناسب با همین جریان کم می شود و در پایان سبب تنظیم شدن توان و گشتاور خروجی موتور خواهد شد. یکی دیگر از وظیفه های دریچه گاز این است که زمانی که ماشین روشن است اما راننده گاز نمی دهد، موتور خودرو را در حالت روشن نگه می دارد.

 

نقش دریچه گاز در خودرو

دریچه ی گاز در دو نمونه موجود است: نخست دریچه ی گاز مکانیکی و دوم دریچه ی گاز برقی. در ادامه به بررسی هریک می پردازیم.

دریچه ی گاز مکانیکی:

این نوع از دریچه ی گاز که پیشتر در خودروها استفاده می شد مکانیزم بسیار ساده و در عین حال دارای صرفه اقتصادی دارد. دریچه ی گاز مکانیکی به وسیله ی یک سیم و مستقیما به پدال گاز خودرو وصل است و هنگامی که راننده پای خود را روی پدال می فشارد به وسیله ی سیم، دریچه تکان می خورد.

دریچه گاز برقی:

گفتیم که وظیفه ی دریچه ی گاز این است که زاویه ی شیر پروانه ای را به گونه ای تغییر دهد تا از توانایی موتور به حد کفایت استفاده شود. حال وقتی این دریچه از نوع برقی باشد هنگام تغییر زاویه، یک دستور به سیستم موتور خودرو ارسال می شود. در این حالت سیستم مدیریت خودرو باید فرمان عوض کردن زاویه ی دریچه ی گاز را اجرا کند. هرچند این کار تحت شرایطی صورت می گیرد از جمله دستوراتی که راننده با گاز و ترمز گرفتن ارسال میکند، وضعیتی که خودرو در آن در حال حرکت است، وضعیت کارکرد موتور و در انتها نیز برنامه ای که برای کنترل یونیت موتور در نظر گرفته شده است. برخلاف دریچه ی گاز مکانیکی این نوع از دریچه با پدال گاز در ر ارتباط مستقیم نیست.


نقش پمپ بنزین در خودرو

پمپ بنزین از جمله قطعه هایی است که مربوط به باک خودرو می باشد و کار آن فرستادن بنزین از مخزن مخصوص سوخت به موتور خودرو است. اگر این قطعه خودرو کار خود را درست انجام ندهد بنزین به موتور نمی رسد و در نتیجه چون سوختن بنزین نیز به تبع آن صورت نمی گیرد پس ماشین خاموش می شود. این قطعه بنزین را با فشاری معادل چهار تا شش بار به موتور ماشین می فرستد.

در صورتی که فشار از مقدار گفته شده کمتر باشد بنزین به درستی به موتور نخواهد رسید و موتور نیز با مشکل روبرو می شود. اگر هم فشار ازین مقدار بالاتر باشد سبب آسیب رسیدن به قطعه هایی که در راه رسیدن بنزین به موتور قرار دارند می شود. در ماشین های مدرن تر طراحی پمپ بنزین به شکل الکتریکی شده و این قطعه نیرویی را که به آن نیاز دارد از طریق باتری ماشین تامین می کند.

 



علت های خرابی پمپ بنزین خودرو چیست؟

از رایج ترین مشکلات مربوط به پمپ های  بنزین، سوختن آن است که می تواند دلیل های مختلفی داشته باشد. برای مثال اگر میزان بنزین در مخزن های سوخت کاهش پیدا کنند، پمپ های بنزین از حد معمول داغ تر می شوند و در نتیجه می سوزند. در نتیجه بهتر است زمان هایی که بنزین خودرو کم است زیاد آن را روشن باقی نگذاریم چرا که ممکن است بسوزد.

هنگامی که پمپ های بنزین می سوزد ماشین قطعا خاموش میشود و امکان دوباره روشن شدن آن تا زمانی که پمپ سوخته با پمپ جدید عوض نشود وجود ندارد. از دیگر علت هایی که می تواند منجر به خرابی این قطعه  و درست کار نکردن آن شود از بین رفتن فیوز است. فیوز پمپ عموما در کنار سایر فیوزهای خودرو در جعبه فیوز قرار گرفته است. اگر برای فیوز مشکلی پیش آید این قطعه نیز از کار می افتد.

عموما تعمیرکاران در مواردی که این قطعه خودرو دچار مشکل می شود پیش از تعویض آن اول فیوز مربوط را چک می کنند تا اگر سوخته بود نسبت به تعویض آن اقدام کنند و فرد را متحمل هزینه های اضافی نکنند. استفاده از بنزین های بی کیفیت و آلوده هم می تواند سبب بروز این مشکل شود.

فیلتر بنزین خودرو چیست

دو موردی که هر موتور خودرو به آن احتیاج ویژه ای دارد را می توان سوخت و نیز مقدار هوا به اندازه ای که برای انجام عملیات سوختن کفایت کند دانست. وظیفهی این قطعه نیز به نوعی تامین همین دو مورد است. فیلترهای مخصوص فیلتر سوخت کمک می کند تا هیچ ناخالصی و ماده ی غیر مفیدی به بنزینی که قرار است به موتور برسد وارد نشود و همچنین باعث بهتر شدن کارایی آن هم می شود.

یکی از دلیل هایی که باعث شده جدیدا از این قطعه در تمام خودروها بهره بگیرند پالایش  کردن سوخت خودرو به کمک این قطعه است. این قطعه باید معمولا هر دو سال یک بار یا به ازای هر پنجاه هزار کیلومتری که ماشین می پیماید با یک جدید عوض شود. هرچند مدل ماشین نیز در تعویض و زمان آن نقش بسزایی دارد و هر چه ماشین عمر بیشتری داشته باشد باید زودتر به این کار مبادرت کرد.

یکی از مشکل هایی که می تواند رانندگی با خودرویی که فیلتر مخصوص سوخت خود را به موقع عوض نشده است پیش بیاید از کار افتادن ماشین است، چرا که میزان بنزین به اندازه ای که مورد احتیاج خودرو است به موتور نمی رسد.

 



مقالات مرتبط

© Copyright 2019 All Rights Reserved

secured